A gyógyítás által mi magunk is gyógyulunk.
(Lauren Brooke)

PERFECT MED GYÓGYCENTRUM
Nagykanizsa Erzsébet tér 8.
(buszpályaudvarnál, Bolyai Iskolával szemben)
Telefonszám: +36-93-311-718
Mobilszám: +36-30-594-2312
Nyitvatartási idő: hétfőtől-csütörtökig 8:00-20:00
        pénteken 8:00-16:00

CT, MRI

A komputertomográfia (CT) a hagyományos röntgen-átvilágítási technika továbbfejlesztése. A CT azaz a komputertomográf vékony, síkszerű röntgensugár-nyalábbal világítja át a vizsgált szervet. Ezzel a speciális felvételi technikával azonban a hagyományos röntgenképnél sokkal részletesebb, információ-gazdagabb képet nyújt, harántmetszeti formában. A vizsgálattal ábrázolható az agy, a mellkasi és hasi szervek, a gerinc és egyéb csontok, ritkábban a vázizomzat, kimutatható e szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése.
A vizsgálat alatt a beteg egy asztalon fekszik, amely egy kerek nyíláson át becsúszik egy nagyméretű hengerbe, a tulajdonképpeni gépbe. A hengerben az asztal körül körbefordul egy röntgensugarakat kibocsátó, és vele szemben egy azokat felfogó egység. Egyszerre több ilyen egység forog körbe. A gép ezáltal megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés. Ezeknek az értékeknek alapján bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek során a szá-mítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét. A páciensnek a mérések alatt mozdulatlanul kell feküdnie, hasi, mellkasi vizsgálatoknál a mérések alatt vissza kell tartania a lélegzetét. Ilyenkor hangszórón kap utasításokat a kezelőhelyiségből. A vizsgálat közben az asztal időnként egyre beljebb csúszik a hengerbe.
A modern CT berendezések egy körülfordulás alatt egyszerre több (akár 128) szeletet térképeznek fel, és egy vizsgálat a szükséges számítások elvégzésével együtt néhány perc alatt elvégezhető.
Előfordulhat, hogy a pontosabb diagnózis érdekében vénásan jódtartalmú kontrasztanyagot kell a betegnek kapnia. Ez a mellkasi és hasi vizsgálatoknál csaknem mindig szükséges, a koponyavizsgálatoknál ritkábban.

A mágneses magrezonancia (MRI) elvén működő képalkotási technikát elsősorban az orvosi diagnosztikában használják a test szerkezetének leképezéséhez.
Előnye a komputertomográfiához (CT) képest, hogy jobb a kontrasztfelbontó képessége a lágy szövetek területein. Az eljárás során egy mesterségesen fenntartott erős mágneses térbe helyezik a pácienst. A szkennelés alatt, rétegenként, plusz energiával „bombázzák” a testet, amely megváltoztatja a protonok tengelyének dőlését. Ezután a proton, miközben „igyekszik” visszaállítani eredeti dőlésszögét, a kapott energiát visszasugározza. Ezt a visszasugárzott energiát képes mérni a készülék, és ez alapján rekonstruálható a három dimenziós kép is. Tetszőlegesen beállított síkokban képeket készítenek, amelyekből információt nyernek az adott szerv struktúrájáról, szerkezetéről.