A gyógyítás által mi magunk is gyógyulunk.
(Lauren Brooke)

PERFECT MED GYÓGYCENTRUM
Nagykanizsa Erzsébet tér 8.
(buszpályaudvarnál, Bolyai Iskolával szemben)
Telefonszám: +36-93-311-718
Mobilszám: +36-30-594-2312
Nyitvatartási idő: hétfőtől-csütörtökig 8:00-20:00
        pénteken 8:00-16:00

Ultrahangos vizsgálat

Ma még nem létezik olyan "tökéletes" röntgentechnika, amely könnyen kivitelezhető, nem okoz ká-rosodást a szervekben, és nem igényel túl bonyolult felszerelést. Egyetlen olyan eljárás létezik, amely közel áll ezekhez az elvárásokat, ez az ultrahangos vizsgálat.
Az eljárás lényege, hogy az eszköz ultrahangnyalábokat bocsát ki a vizsgálni kívánt szerv felé, melyeket az különböző mértékben fog fel, azonban nem nyeli el, hanem továbbítja a készülék felfogó részébe. Az így nyert "visszhangos" képet számítógép értékeli. A computer részegységekre bontja a képet és így jeleníti meg az eszközhöz kapcsolódó képernyőn.
Az ultrahangos kép nem a vizsgált szerv képét mutatja, hanem annak körvonalát, alakját és a tartalmát. Képes megkülönböztetni a szövetek különböző sűrűségét. Jól ábrázolja a csontok és más szövetek, valamint a szövetek és a folyadékok közötti különbségeket is, és e fontos információkat kép formájában meg is jeleníti a készülékhez kapcsolódó számítógép monitorján.
Az ultrahangos vizsgálat számos előnnyel jár. Először is, eddig még nem fedeztek fel semmilyen, a vizsgálattal kapcsolatos mellékhatást, az orvosok ártalmatlannak tartják. A másik nagy előny a könnyű hozzáférhetőségében és a vizsgálat egyszerű kivitelezhetőségében rejlik. A hagyományos ultrahang mindenekelőtt a tömör szervek (főleg a máj, a lép, a vese, a mellékvese és a hasnyálmirigy) vizsgálatára kiváló. Kimutatja a szervek méret- és alakváltozását, az esetleg bennük keletkezett folyadékkal teli jóindulatú cisztákat vagy a tömött jó és rosszindulatú daganatokat, alsó végtag nagy vénáiban keletkező vérrög hatására kialakuló véráramlás-csökkenést vagy megszűnést, a nyaki artériában kialakuló szűkületet, elzáródást okozó plakkot, a szívműködés vizsgálatát. Mivel nem okoz a szervekben károsodást így alkalmas szűrővizsgálatok elvégzésére.